Hoe is ontworpen karakter tot stand gekomen? Om de authenticiteit van Studio SOOL te garanderen moeten we nieuwe methodes/concepten blijven ontwikkelen. Dit concept kwam tot stand d.m.v. een wens van één van onze opdrachtgevers. Zij vonden onze werkmethode met de Franse wagondelen prachtig. Maar wij vonden het tijd voor wat nieuws, en als we met een beter alternatief zouden komen, kwam hun wens te vervallen.
 
Waar begin je…? Onze nieuwe concepten komen op diverse manieren tot stand, zoals uit inspiratie of bijvoorbeeld middels analyseren. Ontworpen karakter is door de laatste tot stand gekomen, door de wens voor wagondelen te analyseren. “Wat maakt de wagondelen zo mooi? En waarom is dat mooi?” Het antwoord was “karakter”, de wagondelen hebben 80 jaar verhalen, leven en verwering van de elementen in zich. In al die jaren kreeg het materiaal steeds meer karakter.
 
Onze eerste gedachte was “Barnwood” ook een materiaal wat in de Franse Alpen op de schuurtjes hetzelfde heeft ondergaan, maar dat vonden en vinden we nog steeds een te makkelijke oplossing/materiaal.
Wagondelen keuken

Referentie van onze wagondelen keuken

Zo ontstond ontworpen karakter

Daarnaast moeten we dicht bij onszelf blijven, oftewel, met mooie, fijne en kwalitatieve houtsoorten werken. Toen wij één van onze laatst gezaagde boomstammen gingen ophalen, zagen we het…! De boomstammen worden met een grote zaagblad gezaagd, dat blad loopt om twee enorme wielen. Zelf hebben wij een “zware” lintzaag (kleinere variant van de boomstam-zaag) in de werkplaats. Dus wij vertalen dat proces naar onze werkwijze. Wij schaven het hout, waarna wij het ragfijn langs de lintzaag halen. Dit laat een fijnbezaagd oppervlak achter, wat wij héél licht schuren en dan direct lakken. Zo blijft de textuur behouden en op die manier waarborgen wij onze filosofie en voegen we een extra dimensie, leven, karakter, toe aan het product.
 
Zo werd ontworpen karakter een feit, en zal niet voor het laatst de revue passeren. De opdrachtgevers waren zéér enthousiast en bij hun keuken zal ontworpen karakter worden toegepast op fronten van Amerikaans Notenhout.

"<yoastmark

Ontworpen karakter

Ontworpen karakter